Click here to go back to the frontpage
  CV swedish
 

 

ANA  DANIELSSON

Verksam som bildkonstnär sedan 1978. Målar i olja och gouache, skapar fågelkvinnor samt skriver. Måleri och skulptur med anknytning till uråldriga symboler, vild natur och drömmar.

Utbildad två år i måleri på Gerlesborgsskolan i Stockholm med Björn Melin, Olle Kåks och Arne Isacsson som lärare. Därefter Levande Verkstads metodkurs samt universitetsstudier i filmvetenskap, psykologi, schamanism samt myter, riter och symboler. Vidareutbildad i emaljmåleri, grafik, offentlig konst, kreativ data, fotodokumentation, och stenhuggeri.

Medlem i Konstnärscentrum (KC Mitt) och Bildupphovsrätt i Sverige (BUS)

 

 

Statement
I mitt måleri utgår jag från bilder som kommer till mig genom drömmar och i min kontakt med naturen. Ett utforskande av djupet i dialog med bilden. Jag målar tills något väsentligt händer.

Att återförbinda oss med naturen är ett nytt steg i det mänskliga psykets evolution som nu stiger upp ur det kollektivt omedvetna.


Foto © 2020-2023 Ana Danielsson
 

Ur recensioner:
1983 när jag hade en utställning i gamla stan i Stockholm råkade Evert Lundqvist, en av de målare jag beundrar mest, och Rolf Erling Nygren gå förbi. De såg på målningarna i fönstret och kom in. De gick länge runt och tittade.  Innan de gick ut kom Evert Lundqvist fram till mig och sade och skrev i gästboken: ”Det här tycker jag om, det är ett självständigt måleri!”. Evert Lundqvist är för mig en shaman som kom förbi min hydda, stannade till och såg och gav mig ett korn av sin magi. Helande ord som under alla år stannat hos mig och hjälpt mig genom många svåra passager.

"Ana Danielssons konst är mycket personlig kring en livsfilosofi som rymmer ett starkt engagemang för allt levande /.../ Hon har en betydande färgkänsla, vilket går igen i hela produktionen." (Sven Slotter - konstrecensent på Motala&Vadstena tidning, 4 juli 2003, om utställningen i Vadstena).

"Magiska och än aning skräckinjagande. Så kan man sammanfatta figurerna och maskerna som hänger från taket och väggarna i kulturhörnan på Säters bibliotek. Men medan det skräckinjagande bara är visuellt, så består magin i det djupare intrycket. Ana Danielsson är en mångsidig konstnär från Omberg i Östergötland. En trakt som formligen sprudlar av magiska sägner. /.../Annars är hon i grunden en bildkonstnär som har breddat sin repertoar med bland annat stenhuggarkonst. Hon är kort och gott det hon beskriver sig själv som: 'En konstnär sen hela livet'.

Fågelkvinnorna som pryder kulturhörnan, och som intensivt möter sin betraktares blick, är lite av ett kapitel för sig.
- Det kom en fågelkvinna till mig i en dröm. De här har utvecklats utifrån den drömmen. Det är förmodligen inte så slumpartat som det låter. Fågelkvinnor, eller fågelmänniskor överhuvudtaget, är gamla arketypiska symboler. Det har hittats 5000 år gamla statyetter med denna typ av motiv i Europa. (John Leander, Dala-Demokraten 23 aug. 2008)

"Det vilar något magiskt över en ny utställning i bibliotekets kulturhörna." (23 aug 2008 Berndt Norberg Södra Dalarnas Tidning)

 

 

https://www.lavkattan.se - updated on 20230103

All images and text are copyright © Ana Danielsson / BUS 2023. All rights reserved.

  Back to the front page
(You can also click the logobird on any page to go back)